Dette er min faste oppskrift på skoleboller gjennom en årrekke, og resultet blir alltid lette, luftige og myke boller. Oppskriften stammer fra et gammelt ukeblad, og jeg kommer aldri til å lete etter en annen.
Men er det lov da? Skoleboller med både sukker og hvete! Jeg er glad i å bake med sunnere alternativ, men når det kommer til boller så er det ekte vare som gjelder. Aller helst med både meierismør og helmelk. Og det er det plass til i mitt kosthold, helt uten noen som helst form for dårlig samvittighet. Og det kan det være plass til i ditt kosthold også. Har du planer om å kose deg i helga, så bør du gi denne oppskriften en sjanse.
Himmelske skoleboller
Dette er den eneste bolleoppskriften du noengang trenger. Perfekte myke, saftige og deilige boller med vaniljekrem, melis og kokos.
Ingredienser
- 50 gram gjær
- 1 kg hvetemel
- 150 gram smør
- 5 dl melk
- 135 gram sukker
- 2 ts kardemomme
- 1 pakke vaniljekrem ferdigkjøpt
FREMGANGSMÅTE
- Smelt smøret i en kasserolle, og tilsett melken.
- Bland de tørre ingrediensene sammen i en bakebolle. Når melkeblandingen har rette temperatur (37-40 grader), heller du den over i melblandingen under omrøring. Hold av 1 dl hvetemel, for å være sikker på at deigen ikke blir tørr.
- Elt inn melet til deigen er luftig og fin. Den skal ikke være klissete, men heller ikke tørr. Sett deigen til heving til ca dobbel størrelse.
- Ha litt nøytral olje på benkeplaten, og legg deigen oppå. Hell gjerne noen dråper i hendene dine også og rull ut glatte, fine boller. Ved bruk av olje i stedenfor mel, så får du lette og luftige boller. Pass bare på å bruke en olje uten lukt og smak.
- Sett bollene på et bakebrett til etterheving i ca 10 minutt, husk og dekk dem til med et kjøkkenhåndkle så ikke deigen tørker ut. Sett ovnen på 220 grader.
- Lag en grop i midten av bollene ved å trykke lett ned med fingrene, og fyll denne med vaniljekrem. Sett bollene inn i ovnen og stek i ca 10 minutter. La bollene avgjøre seg før du pynter med melis og kokos.
Ønsker du en oppskrift på sunnere boller også? Kommenter under, så skal jeg prøve å lage en sunn versjon som ikke går for mye utover smaken.
Hei, det mangler hvor mye melk man skal ha, og forslag på hvor mange boller du anbefaler å lage 😊
Hei! Det skal 5 dl melk i oppskriften, jeg har oppdatert den nå 🤗 Når det gjelder mengde, så vil oppskriften holde til mellom 16-24 boller, avhengig av hvilken størrelse du liker! Selv så har jeg aldri telt hvor mange boller jeg får, men det er omtrent i underkant av to brett. Jeg skal teste oppskriften igjen og oppdatere med mengdeforslag. Takk for tips 🤗