Pizzaen har sin opprinnelse i Italia, men i dag så har den blitt en tidløs klassiker i mange flere nasjoner. Tradisjonen i Norge har lenge vært en langpanne-pizza med kjøttdeig og ost, men nå begynner vi å eksperimentere mer. Runde pizzaer med spennende smaker har inntatt de norske hjem og vi blir stadig mer vågale på toppingen. Min absolutte favoritt er denne vegetar varianten, en smaksbombe med sunne og fargerike ingredienser.
Pizza med rødbete og artisjokk
En halvgrov og sprø bunn med hjemmelaget tomatsaus og smakfull topping.
Ingredienser
Pizzabunn
- 25 g gjær
- 2 dl vann lunkent
- 2 ss olje
- 2,5 dl hvetemel
- 2,5 dl grovt mel
- 0,5 ts salt
Pizzasaus
- 1 boks hakket tomat
- 2 ss tomatpure
- 1 dl buljong
- 1 hel rødløk liten
- 1 fedd hvitløk
- 1 hel gulrot raspet
Pizzatopping
- 1-2 hele rødbeter ferdig kokt i saltet vann
- 2 dl ost raspet
- 70 g fetaost, boks skjært i terninger
- 100 g artisjokkhjerter marinerte fra boks
- 1 neve spinat
FREMGANGSMÅTE
Pizzabunn
- Bland sammen gjær og mel. Tilsett fingervarmt vann, olje og salt. Elt sammen til en smidig deig, og sett på en lun oplass til heving. La deigen heve til dobbel størrelse.
Pizzasaus
- Ha tomatene og tomatpureen i en liten gyte og la det koke til det begynner å putre.
- Tilsett hakket rødløk, raspet gulrot, knust hvitølksfedd og buljong. Har du god tid så kan dette gjerne koke lenge, hvis ikke gir du det bare et raskt oppkok.
- Miks sammen med en stavmikser til tomatsausen er helt jevn og fin. Bruk eventulet en blender for å få en glatt saus. La det småputre videre i gryta til du er klar til å toppe pizzaen.
Pizzatopping
- Preparer toppingen ved å raspe ost, skjære løk i strimler. Del den ferdigkokte rødbeten i båter, og skjær fetaosten i terninger.
- Kjvele ut pizzadeigen og smør tomatsausen over basen. Dryss så over ost, løk og fetaost. Fordel rødbetene og artisjokkene utover pizzaen, og topp til sist med spinat.
- Stekes midt i ovnen ved 200 gader i ca 20 minutter.