Når høsten setter inn, så er det ingenting som frister mer enn mors tradisjonelle kjøttkaker. Servert med høstens grønnsaker, og kremet soppsaus, så er dette en sunnere vri på tilbehøret.
Bruk karbonadedeig for gode og sunne kjøttkaker, og velg fritt blant sesongens rotgrønnsaker. Gode alternativer til de jeg har brukt er rødbete, gulbete, kålerabi, gulrot og hodekål. Bruk det du har av rester i grønnsaksskuffen din.
For flere lune høstretter, prøv denne herlige kyllingformen med couscous og hvite bønner.
Det å bake grønnsakene i ovnen er både raskt og enkelt, og så smaker det så mye bedre enn kokte poteter. For å spare tid kan du også kutte opp alle grønnsakene på forhånd og oppbevare dem i en tett beholder i kjøleskapet. Mariner dem med olje og krydder først, så setter smaken seg enda bedre i grønnsakene.
Kjøttkaker med rotgrønnsaker og soppsaus
Ingredienser
Kjøttkaker
- 400 g karbonadedeig
- 1 egg
- 1 ss griljermel
- 1 ts basilikum
Ovnsbakte rotgrønnsaker
- 1/2 søtpotet
- 1/2 sellerirot
- 1 persillerot
- 1 rødløk
- 1 potet
- 1 ss olje
- 1 ts tørket basilikum
- 1 ts salt
- 2 ts pepper
Soppsaus
- 250 g sopp
- 1 liten løk
- 1 fedd hvitløk
- 2 ss kesam store skjeer
- 1 dl vann
- 1 ss hvitvinseddikk
- 1 ts salt
- 1 ts pepper
FREMGANGSMÅTE
- Bland sammen alle ingrediensene til kjøttkaker i en bolle
- Jobb deigen godt sammen, og form til åtte kjøttkaker
- Skjær grønnsakene i båter. Pass på at alle er omtrent like i størrelse slik at de steker likt
- Legg grønnsakene på et stekebrett, og ha på olje og krydder. Bland gjerne sammen med handene, og spre de så utover stekebrettet
- Bakes ved 180 grader til grlnnsakene er møre, omtrent 40 minutter. Rør om på grønnsakene underveis for et jevnt resultat
- Stek kjøttkakene i en stekepanne til de er gjennomstekte
- Skjær sopp i skiver og løk i tynne strimler
- Fres løken blank, og tilsett så sopp, hvitløk, salt og pepper
- Tilsett så hvitvinseddikk, og fres videre i ca 1 minutt
- Tilsett vann, litt av gangen, og la de trekke inn mellom hver gang
- Ha så i kesam, rør godt og la det småputre til en tykk saus
Soppsaus er et bedre alternativ til brun posesaus, og det tar ikke lenger tid å lage. Kesam gir ekstra proteiner til dette tilbehøret, og sopp bidrar med mineraler som sink og selen. Kantarell er også en kilde til B-vitaminet Niacin, så bruk gjerne forskjellige soppvarianter når du lager sopp saus.
Det er ikke vanskelig å gjøre vanlig mat litt sunnere. Med små grep og kunnskap i bunn, så kan alle dine hverdagsfavoritter inngå i et sunt og balansert kosthold. Tenk mest mulig råvarer, lag maten selv fremfor å velge posevarianter, og velg råvarer med høyt næringsinnhold.